ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
DERNEĞİN ORGANLARI İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
MADDE 11. DERNEĞİN ORGANLARI
Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir:
11.1. Dernek Genel Kurulu
11.2. Dernek Yönetim Kurulu
11.3. Dernek Denetleme Kurulu
MADDE 12. DERNEK GENEL KURULUNUN KURULUŞ ŞEKLİ:
12.1. Genel Kurul, Derneğin en yetkili karar organı olup, derneğe kayıtlı üyelerden oluşur.
12.2. Olağan Genel Kurul, 2 yılda bir, en geç Mart ayı içerisinde, yönetim kurulunca belirlenecek gün, yer ve saatte toplanır.
12.3. Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya Dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine 30(otuz) gün içinde olağanüstü toplanır.
12.4. Genel Kurul toplantıya yönetim kurulunca çağrılır. Yönetim kurulu, Genel Kurulu toplantıya çağırmazsa, üyelerden birinin başvurusu üzerine Sulh Hukuk Mahkemesi kararıyla 3(üç) üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
MADDE 13. GENEL KURULA ÇAĞRI USULÜ:
13.1. Yönetim kurulu, Dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az 15(on beş) gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede (Türkiye baskısında) veya derneğin internet sitesinde ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre 7(yedi) günden az, 60(altmış) günden fazla olamaz.
13.2. Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç 6(altı) ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
13.3. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
MADDE 14. TOPLANTI USULÜ:
14.1. Dernek Genel Kurul Toplantıları, yönetim kurulunun belirleyeceği ilanda belirtilecek tarih, saat ve yerde yapılır.
14.2. Olağan ve olağanüstü Genel Kurul toplantıları, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz, Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
14.3. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
14.4 Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
14.5. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur. Toplantının yönetimi Divan Başkanına aittir. Yazmanlar toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar.
14.6. Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşısını imzalamaları şarttır.
14.7. Genel Kurulda yalnız gündemdeki madde görüşülür, ancak hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen maddelerin gündeme alınması zorunludur.
14.8. Toplantı sonunda, bütün tutanak ve belgeler yönetim kuruluna verilir.
MADDE 15. GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ:
Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır.
15.1. Dernek organlarını seçmek
15.2. Dernek tüzüğünü değiştirmek
15.3. Yönetim ve denetim kurulları raporlarını görüşmek, yönetim ve denetim kurullarını ibra etmek
15.4. Yönetim kurulunca hazırlanan bütçeyi görüşmek aynen veya değiştirilerek kabul etmek
15.5. Dernek için gerekli olan taşınmaz malları satın almak, satmak, ipotek ettirmek veya ipoteği çözdürmek, malların devredilmesi ve bağışlanması konularında yönetim kuruluna yetki vermek
15.6. Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirerek onaylamak
15.7. Derneğin amaçlarına benzer amaçlı dernek, vakıf, üst birlik, federasyon vb. kuruluşları kurmak, bunlara katılmak veya kurucu olarak katılmak, konularında yönetim kuruluna yetki vermek
15.8. Dernekten çıkarılan üyelerin itirazlarını incelemek ve karara bağlamak
15.9. Derneği fesih etmek
15.10. Yönetim kurulunun diğer önerilerini inceleyip karara bağlamak
15.11. İlgili yasa ve yönetmeliklerde ve Dernek Tüzüğünde Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer görevleri yerine getirmek
Genel Kurul, derneğin diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir. Genel kurul, üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında itiraz halinde son kararı verir. Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işleri görür ve yetkileri kullanır.
MADDE 16. GENEL KURULUN OY KULLANMA VE KARAR ALMA USULLERİ:
16.1. Genel Kurulda her asıl üyenin bir oy hakkı vardır.
16.2. Genel Kurulda, aksine karar alınmamışsa, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin seçimleri gizli oylama ile diğer konulardaki kararlar ise açık oylama ile belirlenir. Gizli oylar, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kâğıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması yoluyla toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık sayımı yapılan oylardır.
16.3. Açık oylamada Genel Kurul Başkanının belirteceği yöntem uygulanır. Genel Kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Ancak tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
MADDE 17. OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL:
Olağanüstü Genel Kurul, Olağan Genel Kurul Toplantısına kadar beklenilmesinin mümkün olmadığı ya da bir an önce görüşülmesinde yarar görülen önemli ve zorunlu konularda, aşağıda gösterilen kurallar uyarınca yönetim kurulu tarafından en geç 1(bir) ay içinde toplantıya çağrılır.
17.1. Üyelerin 1/5’inin yazılı ve imzalı başvurusu halinde
17.2. Yönetim kurulunun gerekli gördüğü konularda oy çokluğu ile alacağı kararla
17.3. Denetim kurulunun Dernek hesap işlemleri ile bütçe konusunda alacağı oybirliği kararıyla
17.4. Olağanüstü Genel Kurul toplantısı Olağan Genel Kurul Toplantısındaki yöntem ve ilkelere göre yapılır ve sadece toplantıya neden olan konu veya konuların üzerinde görüşülüp karar alınır.
MADDE 18. DERNEK ORGANLARINA ADAY OLABİLME KURAL VE YÖNTEMLERİ:
Derneğin organlara aday olmak isteyenler tek tek ya da liste halinde aday olabilirler. Seçimi yapılan organın üye sayısına göre, oylama sonucu en çok oy alan adaydan ya da listeden başlayarak asıl ve yedek üyeler belirlenir.
MADDE 19. YÖNETİM KURULUNUN OLUŞUMU:
19.1. Yönetim kurulunun başkanı Dernek başkanıdır. Yönetim kurulu tarafından asıl üyeler arasından ilk toplantıda oylamayla seçilir. Başkan derneği temsil eder. Başkan bulunmadığı zaman Başkan vekili yürütür. Gerektiğinde Dernek adına yazılı ya da sözlü demeç verir ya da açıklama yapar.
19.2. Yönetim kurulu, başkan dahil 5 (beş) asıl ve 5 (beş) yedek üye olarak genel kurulca seçilir.
19.3. Görev süresi 2(iki) yıldır.
19.4. Yönetim kurulu, tüm üyelerin haberdar edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağrılabilir. Üye tam sayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.
19.5. Yönetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin 6(altı) gün içinde göreve çağrılması mecburidir.
19.6. Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar nedeniyle yedeklerin de göreve çağrılmasından sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse yeniden seçim için Genel Kurul 1(bir) ay içinde olağanüstü toplantıya çağrılır.
MADDE 20. YÖNETİM KURULUNUN ÇALIŞMA İLKELERİ:
20.1. Yönetim kurulu ilk toplantısında, belirleyeceği yöntemle bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir genel sekreter ve bir sayman seçer. İlk toplantıya yönetim kurulunun en yaşlı üyesi başkanlık eder.
20.2. Başkanın esas görevleri;
20.2.1. Derneği temsille birlikte sevk ve idare eder. Merkez yönetim kurulu toplantılarına başkanlık eder.
20.2.2. Genel Kurulca yapılan seçimi izleyen 30(otuz) gün içinde, yönetim ve denetim Kurulu ile Derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyeleri mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
20.2.3. Dernek organlarında ve yerleşim yerinde meydana gelen değişiklikleri 30(otuz) gün içinde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
20.2.4. Derneğe ait tutulması gereken defter ve kayıtların tutulmasını sağlar.
20.2.5. Derneğin yılsonu itibari ile faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyeceği beyannameyi her yıl en geç nisan ayı sonuna kadar mülki idare amirliğine verilmesini sağlar.
20.2.6. Yurtdışından yardım alınması halinde, bu yardımların bankalar aracılığı ile alınmasını sağlar.
20.2.7. Derneğin edindiği taşınmazları, tapuya tescilinden itibaren 1(bir) ay içinde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
20.2.8. Önemli ve acele konularda yönetim kurulunu toplantıya çağırır. Merkez görevlerinin etkin ve verimli yapılmasını teşvikle birlikte bu konuda öncülük yapar.
20.2.9. Mevzuatta Dernek başkanınca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapar, yetkileri kullanır.
20.3. Başkan yardımcısı, genel sekreter ve saymanın çalışma alan ve yetkilerini yönetim kurulu belirler. Genel sekreterin esas görevleri; yönetim kurulu gündemini hazırlamak ve kararlarını uygulamak, Derneğin ofis hizmetlerinin yapılmasını sağlamaktır. Sayman Derneğin mali konulardaki yetkilisidir.
20.4. Yönetim kurulu üye tam sayısının yarıdan bir fazlasının hazır bulunuşu ile en az ayda bir kez, Dernek merkezinde önceden kararlaştırılan gün ve saatte çağrısız olarak toplanır.
20.5. Kararlar üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.
MADDE 21. YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:
Dernek tarafından sürdürülecek çalışma konularının gerçekleştirilmesinden sorumlu olan yönetim kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
21.1. Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya bir kaçına yetki vermek,
21.2. Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususunda karar vermek,
21.3. Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak, bütçenin uygulanmasını sağlamak,
21.4. Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak Genel Kurul onayına sunmak,
21.5. Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasına veya çalışma kurulları ile proje grupları oluşturulmasına olanak ve izin vermek, bunlar için fon oluşturmak,
21.6. Dernek çalışmalarının gerektirdiği durumlarda Dernek üyelerini görevlendirme kararı almak ve kişilerin yetkilerini saptamak,
21.7. Dernek personelini atamak ve gerektiğinde işten çıkarmak,
21.8. Her faaliyet yılı sonunda Derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında Genel Kurul’a sunmak,
21.9. Genel Kurulun her biri için tüzüğe uygun olmak kaydıyla özel olarak verdiği yetki ile taşınır, taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek,
21.10. Ortaklık, iktisadi işletme, vakıf ve yardımlaşma sandığı kurulmasına ya da kurulmuş ve kurulacaklara katılmaya karar vermek,
21.11. Derneğin istihdam hizmetleri için insan kaynakları ofisi olarak faaliyet gösterip, web sitesinde Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi mezunları için C.V. havuzu oluşturmak. Bu işleri yapmak için gerekli olan ‘Özel istihdam bürosu olarak çalışma iznini’ almak, bu amaçla banka teminat mektubu kullanmak,
21.12. Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak, bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak, iç ve dış kaynaklı fonlardan yararlanmak üzere projeler üretmek, proje ortaklıkları kurmak veya mevcut projelere katılmak,
21.13. Dernek Tüzüğüne aykırı hareket eden üyenin üyelikten çıkarması kararlarına itirazları Genel Kurula sunmak,
21.14. Genel Kurulu gerektiğinde olağanüstü toplantıya çağırmak,
21.15. Genel kurulda alınan kararları uygulamak,
21.16. Derneğin amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak,
21.17. Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,
21.18. Dernek adına basına, kamuoyuna yazılı ve sözlü açıklamalarda bulunma kararı almak,
21.19. Yönetim Kurulu, tüzükte aksi söylenmeyen her konuda dernekler kanunu ve yönetmeliğine aykırı olmamak şartı ile karar vermeye yetkilidir.
MADDE 22. DENETİM KURULUNUN TEŞKİLİ:
22.1. Denetim Kurulu, 3 (üç) asıl ve 3 (üç) yedek üye olarak genel kurulca seçilir. Görev süresi 2(iki) yıldır.
22.2. Denetim Kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyeler en geç 6(altı) gün içinde göreve çağrılır.
İç denetim:
22.3. Dernek’te Genel Kurul, Yönetim veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
MADDE 23. DENETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ:
23.1. Derneğin, tüzüğünde gösterilen amaçlar ve bu amaçların gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, diledikleri zaman ve 1(bir) yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna bildirir.
23.2. Kesin hesap durumunu bir raporla Genel Kurula sunar.
23.3. Gerektiğinde Genel Kurulu toplantıya çağırması için yönetim kuruluna başvurur, toplantı gerçekleşmezse yerel Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurur.